tiistai 31. tammikuuta 2017

Alli Kuusinen(Amanda Lehtonen) Kalle Päätalon vuokraemäntä

Seuraava on lyhennelmä Olavi Lahden artikkelista ?Mandin tarina?, joka on julkaistu vuoden 2013 Päätalosanomissa.

?MANDIN TARINA

Amanda Johanna Haapaniemi syntyi Lempäälässä Sotavallan kartanon Heikkilän torpassa 30.9.1903 Kaarle Antinpoika Haapaniemen (syntynyt 1856) ja vaimonsa Amanda Eveliina Juhontyttären (syntynyt 1863) yhteensä kymmenpäisen katraan toiseksi nuorimpana lapsena. Poikia oli kuusi ja lapsista vanhin Juho syntynyt 1883 sekä nuorin Fanny 1906.

Perhe muutti kahta vanhemman pään jo itsenäistynyttä lasta lukuun ottamatta 29.12.1916 Sääksmäelle ja on aikaan pienenä erikoisuutena todettava, että kaikki olivat siihen mennessä säilyttäneet ?huokunsa?.

Aikuistuttuaan hän muutti naimattomana vuonna 1931 Kylmäkoskelle, jossa viihtyi pari vuotta, kunnes taas vaihtoi paikkakuntaa siirtyen 15.11.1933 Hyvinkäälle.

Siellä hän asusteli vuoteen 1941, kunnes sitten kesäkuussa aivan jatkosodan aattopäivinä muutti Messukylään. Kuten Kalle kertoo, Mandi oli tavannut tulevan miehensä Kustaa Lehtosen rakennustyömaalla ja he avioituivat 26.7.1941.

Sen sijaan ei dokumenttien valossa näyttäisi pitävän paikkaansa se kirjoista ilmenevä tieto (esim. Pohjalta ponnistaen s. 133-), että hän olisi jo tätä ennen ollut aviossa, mutta leskeytynyt, kuten Kustaakin. Lienee yksi niitä Iijokisarjan suurta tarkkuutta vaativia fiktiivisiä kohtia; ?Alli Kuusinen? oli ollut aviossa, mutta esikuvansa ei...

Kustaa oli syntynyt Längelmäellä 1894 ja muuttanut sieltä Messukylään 1919. Hänen ensimmäinen avioliittonsa päättyi Alma-puolison kuolemaan vuonna 1937 ja heille oli syntynyt kaksi lasta, Mikko (1927-1976) ja Mirja. Kustaa asusteli ennen uudelleen avioitumistaan talossaan lapsineen ja vuokralaisina oli mm. remontissa olleen läheisen kauppaliikkeen henkilökunta, heidän joukossaan Helvi Ojala, josta 28.5.1944 tuli rouva Päätalo.

Mandin aloitekykyä ja peräänantamattomuutta todistaa se, että hän suorastaan kaappasi Päätalon pariskunnan vuokralaisiksi taloon inkeriläisten jouduttua välirauhansopimuksen perusteella palaamaan silloiseen Neuvostoliittoon. Hän kylmästi ohitti viralliset kanavat, joitten kautta asiat varmasti olisivat menneet aivan toisin. Voidaan siis todeta jälkiviisaasti, että hän näin varmisti paikkansa maailmankirjallisuudessa ja kuulumisensa Kallen elämään positiivisesti vaikuttaneiden hyvien ihmisten joukkoon.

Erottuaan Kustaasta vuonna 1952 Mandi lunasti Viskarinkadulla sijaitsevan talon itselleen ja asusteli siinä avomiehensä ?Esko Niemisen? kanssa.

Mandi kuoli 75-vuotiaana syyskuussa 1979. Kuten hän eräässä kirjassa ?heikkona hetkenään? totesi, hänelle ei suotu äidin onnea. Hänet haudattiin Messukylän hautausmaalle ja haudalle oli hankittu vaatimaton kivilaatta varustettuna tekstillä ?Amanda Lehtonen?, jonka informaatioarvo oli aivan lähipiiriä lukuun ottamatta käytännössä nolla.

Kävikin niin, että seurakunta vuokra-ajan päätyttyä poisti siinä vaiheessa jo aika huonosti tekstinsä paljastaneen laatan ilmeisesti tietämättä kyseisen henkilön olleen paitsi aikanaan paikkakunnalla hyvin tunnettu myös värikkään kirjallisen hahmon esikuva. Seurakunnan kunniaksi on todettava, että kun eräät paikalliset aktiivit ottivat sinne yhteyttä, laatta palautettiin viipymättä alkuperäiselle paikalleen.

Myöhemmin ko. aktiivit vielä hankkivat haudalle informatiivisemman muistolaatan, josta nyt asioista hiukankin perillä oleva saa vaivattomasti tarpeelliset tiedot.

Olavi Lahti?.

Viimeisessä kappaleessa ei todeta mitä tietoja muistolaatta sisältää. Päätalosanomissa on kuva muistolaatasta. Siitä ilmenevät seuraavat tiedot:
-sukunimi (Lehtonen)
-etunimi (Amanda)
-syntymäaika (30.9.1903)
-kuolinaika (21.9.1979)
-ylläolevien alla (?Alli Kuusinen?).


?Alli Kuusinen? oli kirjailija Kalle Päätalon Iijoki-sarjassaan käyttämä nimi Amanda Lehtosesta.

Raisio 2.6.2013
Päätalofani
Yksi oleellinen asia jäi kirjoittamatta. Kirjailija Kalle Päätalo ja vaimonsa Helvi asuivat vuokralla Amanda ja Kustaa Lehtosen omakotitalossa ajan 1.1.1945-lokakuu 1950. http://alypaa.com/ihmiset/lehtima/blogi/20175/
       


                                           Alli Kuusisen talo
                                                       Alli Kuusinen

                               Alli Kuusisen hautapaikka:Messukylä hautausmaa


       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.